Tuesday, September 22, 2009

Lebaran Di Terengganu


Tawon ini, beraya di Terengganu lagi. Bukan tanak balik Sabah tapi April hari tuh dah balik masa Odu passed away. Lagipun sepatutnya nak balik raya time JAN / FEB dah kena beli tiket dah. Dan silap planning. Takpe, tawon depan gua balik raya Sabah jugak.

Walaupun dah beraya di tempat orang banyak kali dari zaman sekolah lagi, dan wlupun beraya di tempat mentua sendirik, tapi suasana dan perasaan dia lain beb. Lagi2 bila orang sana call pada malam raya dan bila anak2 buah bagi update sapa yang datang bertandang, mcm mana meriahnye kat sana..huuu..mencabar tul!


Bukan nak kata tempat mertua aku tak seglamer beraya kat Sabah tapi mungkin sebab keluarga aku besar. dah biasa dengan kemeriahan dan hiruk pikuk malam raya dan dihari raya. Persediaan + food untuk family members jak dah satu kawah. Tuh belum kakak aku kat Johor balik tuh. Keluarga ber-8 nye memerlukan belanja yg agak besar gak kalau balik. Kalau kakak aku yg satu tuh balik, sah2 berketupatla rumah aku. meriahnye Anak2 buah aku yang sibuk bawak BF/GF masing2 kan. Kawan2 abang2 dan kakak2 yang dtg beraya rumah mak aku instead of rumah kawan dorang. heheh...cuma mungkin tawon nih Odu dah takde so lain la sikit. Selalunye jangan harap raya per-1 & 2 dapat berjalan dengAN merdekanya. Rumah jiran pun belum tentu dapat pegi! Kat sana ramai orang aku kenal. Walaupun member2 aku x banyak kat sana, tapi tetap ada dan yang memang dah kenal terlalu lama. kenapa tak ramai? Boarding school @ KL. get it?


Kalau kat Terengganu, aku ada adik ipar sorang jek. Tawon neh kecoh sikit sebab dia dah dapat anak, Hakimi. Tambah sorang lagi.


tapi apapun, persediaan sikit jek sebab orang sikit. Memang budget ala2 nak bagi keluarga dan kawan2 jek. Itupun tawon ini raya pertama dah merayau. Smalam pun merayau. hari nih nak gi family wedding @ Kuala Berang. Esok lusa pun ada plan. Kawan2 aku kat KT pun kurang dan x berapa rapat pon. ke aku yg tak merapatkan? plan nak pi umah Kak Saliza senior kat KTDI. Belakang umah jek :P...Banyak kwn2 aku adalah kwn2 laki aku. Kat sini la. Sabtu neh wedding officemate kat KT gak. kena pegi. kang kena ba
n :P..hahah.

apa2 pun aku tetap rindu suasana beraya kat Kg sendiri. tak salahkan. wlupun dh beranak 2 mcm neh :P..

p/s argghh change of plan. KB tunda saturday, wedding napi aku gi esok, hari nih nk gi rumah belakang and rumah Diana. kalau aku ada mood aku gi la kuala berang punya wedding tuh. buat aku takde mood jek!

8 comments:

sky said...

salam akak aluniskywalker,


huhu... apa kes kata terengganu tak meriah.... meriah la duk beraya kat terengganu... cuma ... kita dah biasa raya umah sendiri... apa apa pun selamat hari raya... maaf zahir dan batin ...

de_are_na said...

hahaha...dtg jugak ko ke rumah haku eh...

tp tu la...ko makan sikit jer...penat haku masakkk..hahaha...

sky said...

SKY? nih mesti adek bro sky yg dh lama menghilang...ekekkeke....tak kata x meriah tapi maybe terlalu lama x beraya kt kg sendrik..so, rindu la kot....nk kata x meriah? hari2 berjalan dek oiiii....

de, ishk ishk..malu eh makan bnyk..ekekke....aku makan gak dadih ko...tp kuah kacang mmg sedap...

Johnny Ong said...

saya suka the "food" part haha

sky said...

Johnny, oh yes, the food...

sky said...

de...
akak sky ni tengah diet kot....
dia kan jaga makan dia ....
egegegeegege

Mr. and Mrs. Mokhsin said...

weh,aku pegi umah mak ko ler Sabtu beraya..makan nasi minyak pasatu makan sekuk raya yg kak beb ko buat..aku makan banyak2 ,hahaha...! selamat hari raya weh !

sky said...

hohooh......ssmpi gak ko kat umah aku................NASIK MINYAK? sejak bila depa pndi wat nasik mnyk...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...